Länsstyrelsen Gävleborg i samverkan med Region Gävleborg och länets kommuner

Nationella hjälp- och stödlinjer

Som våldsutsatt har du rätt att ansöka om stöd och hjälp hos din kommun. Din kommun arbetar för att du som utsätts för brott får stöd och hjälp för att kunna förändra din situation. I listan nedan finns länkar till andra organisationer som du också kan vända dig till. Är du osäker på vart du ska vända dig kan du alltid kontakta Kvinnofridslinjen020-50 50 50 och om du befinner dig i en akut situation ska du alltid ringa 112.

Kvinnofridslinjen (020-50 50 50)
Är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot och våld. Du som är anhörig eller vän kan också ringa oss. Vi har öppet dygnet runt och du ringer oss gratis oavsett var du bor i Sverige. Ditt samtal syns inte på telefonräkningen.

Polisens informationssida om brott i nära relationer
Här kan du som är utsatt ta reda på mer om vad du har för rättigheter och om hur polisen kan hjälpa dig. För dig som är vittne finns också information om vad du kan göra om du misstänker att någon i din närhet är utsatt.

Vårdguiden 1177 – Att bli utsatt för våld i en relation
Beskriver olika typer av våld och berättar var du kan söka vård.

Jag vill veta – allt om dina rättigheter vid ett brott
Information om vad som är brottsligt, hur man kan känna om man varit med om brott och var man kan få hjälp. Här finns också information om vad som händer om man anmäler eller om det blir rättegång.

Unga relationer
Ger stöd och information till dig under 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter. Det kan vara pågående eller ha hänt tidigare.

Startsida – VAS (valjattsluta.se)
Välj att sluta är en nationell telefonlinje för dig som vill få hjälp att förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende mot dina närstående. Här får du stöd och råd, vi kan även hjälpa dig vidare till behandling om du vill.

Brottsofferjouren
Ideell organisation som arbetar för alla brottsoffers rättighet att få det stöd som behövs för att hitta vägen tillbaka. Här kan du få gratis, samtalsstöd, råd och vägledning, information om polisanmälan, förhör och rättegång och hjälp att söka ersättning.

BRIS
Här kan du upp till 18 år prata med en kurator, eller prata med andra unga i Forum. Du kan också läsa, kolla in filmer och lyssna på poddar om viktiga ämnen.

ungarelationer.se – Mår du dåligt av din relation?
Här kan du upp till 20 år chatta anonymt varje kväll kl. 20-22. Både du som är utsatt, du som utsätter eller är en orolig kompis kan kontakta oss.

Ellencentret
Här kan du upp till 20 år På Ellencentret kan du som har erfarenheter av sex mot ersättning, sex som självskadebeteende, “sugardating” eller liknande erfarenheter, få stöd och hjälp anonymt via vår chatt som är öppen måndagar kl. 13-15 och torsdagar 17-19.

Kvinnojourer

Unizon
Unizons kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer stöttar och skyddar dig som är våldsutsatt. Här listas alla jourer och deras öppettider. Läs mer här.

Roks
Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, är den enda riksorganisationen i Sverige som jobbar bara för och med kvinno- och tjejjourer. Här kan du söka efter jourer som vänder sig till enbart kvinnor och tjejer Läs mer här.

TRIS
Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, är den enda riksorganisationen i Sverige som jobbar bara för och med kvinno- och tjejjourer. Här kan du söka efter jourer som vänder sig till enbart kvinnor och tjejer Läs mer här.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.